Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
2 , Green ICT

 
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πλανήτη. Η εν εξελίξει κλιματική αλλαγή μας οδηγεί να επανεξετάζουμε το σύνολο των πολιτικών μας κάτω από το πρίσμα της προστασίας των φυσικών πόρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αειφορίας.

Θα ξεκινήσω με μια προσωπική μαρτυρία. Πρόσφατα, η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και η ηφαιστειακή τέφρα που κατέλαβε τους ευρωπαϊκούς αιθέρες επέβαλε την έκτακτη σύγκλιση των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχα, έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς ήταν αδύνατες οι εναέριες μετακινήσεις προς και από τις Βρυξέλλες.

Τώρα θα μου πείτε ότι η τηλεδιάσκεψη σαν υπηρεσία δεν είναι κάτι το καινούργιο. Πράγματι! Αυτό που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη είναι η ευκολία πραγματοποίησης των τηλεδιασκέψεων, η καθαρότητα της εικόνας και του ήχου. Πλέον, μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια τηλεδιάσκεψη ακόμη και μέσα από τον προσωπικό μας υπολογιστή.

Η παραπάνω ιστορία, εκτός από παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας ως λύσης εκτάκτου ανάγκης, συνηγορεί υπέρ της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας για οικολογικούς σκοπούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφεύχθηκε μεγάλος αριθμός μετακινήσεων και επιτεύχθηκε μείωση των εκπομπών ρύπων.

Πεποίθησή μου είναι ότι η χρήση των τηλεδιασκέψεων θα ενταθεί στο μέλλον. Σε αυτό θα συνεισφέρουν οι ευρυζωνικές υποδομές οι οποίες ολοκληρώνονται στη δημόσια διοίκηση, καθώς επίσης και τα έργα ευρυζωνικότητας τα οποία στοχεύουν στην ευρυζωνική κάλυψη του συνόλου της ελληνικής επικράτειας.

Η ολοκλήρωση της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων μέσω του δικτύου δημόσιας διοίκησης Σύζευξις θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι το σύνολο των κτηρίων δημόσιας διοίκησης να εξοπλιστούν με μηχανήματα τηλεδιάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά τα έργα ευρυζωνικότητας, έργα όπως η Οπτική Ίνα στο Σπίτι (Fiber To The Home) και η δράση «Ευρυζωνικότητα Παντού» θα επιτρέψουν τη διάδοση ψηφιακών υπηρεσιών και την αποτελεσματική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Γιατί θεωρώ σημαντική και «οικολογική» την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;

Γιατί φέρνει τις κρατικές υπηρεσίες στα σπίτια κάθε πόλης, κάθε χωριού και κάθε απομονωμένης περιοχής. Ο κάθε πολίτης με μερικά εύκολα βήματα θα μπορεί να καταθέτει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση, να ζητάει τα πιστοποιητικά που διατίθενται μέσα από τα ΚΕΠ και να εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για τον ίδιο. Παράλληλα θα παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για εξάπλωση της ευρυζωνικότητας ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο μας η υποχρεωτική τοποθέτηση οπτικής ίνας σε όλες τις επεκτάσεις των νέων δικτύων μεταφορών είτε πρόκειται για οδικά, είτε για σιδηροδρομικά, είτε για άλλα δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο τα δίκτυα οπτικών ινών επεκτείνονται παράλληλα με τα υπόλοιπα δίκτυα.

Πέρα από τα οφέλη της πράσινης τεχνολογίας για τους πολίτες (σε ατομικό επίπεδο) έχουμε σημαντικά οφέλη από τη χρήση «πράσινων» τεχνολογιών σε εταιρικό επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Αυτό που έχει προβληθεί λιγότερο είναι η μεγάλη οικονομία σε ενέργεια που επιφέρει η ψηφιακή εκπομπή. Μια ψηφιακή εκπομπή απαιτεί μέχρι και 15 φορές λιγότερη ενέργεια από ότι μια αναλογική εκπομπή. Τα οικονομικά αλλά και οικολογικά οφέλη είναι προφανή.

Η μεγάλη πρόκληση παραμένει το e-waste, δηλαδή η ανακύκλωση συσκευών και αναλώσιμων. Χωρίς να επεκταθώ σε έναν τομέα που δεν αφορά άμεσα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα αρκεστώ να διαπιστώσω ότι τα αποτελέσματα στην ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι ενθαρρυντικά. Η ίδια διαπίστωση μπορεί να γίνει και για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την μη τοξικότητα των υλικών.

Κάποιοι θα πουν ότι σε δύσκολες οικονομικά περιόδους η οικολογία αποτελεί πολυτέλεια. Τους διαψεύδει η πραγματικότητα και η παγκόσμια επιδείνωση του κλίματος. Η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου πράσινης ανάπτυξης από την κυβέρνηση εντάσσεται σε αυτήν την λογική. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τις δράσεις που σας παρουσίασα, συνεισφέρει ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου».